TENTOONSTELLING “BEZIELEND VILT”
maart 4, 2017

LIVE-DEMONSTRATIEDAG IN ALMERE

Als onderdeel van de reizende tentoonstelling “Bezielend Vilt”, waar voor het eerst in Europa kunstzinnige viltwerken uit Rusland en omliggende landen werden getoond, was op 19 november een live-demonstratiedag georganiseerd . Ik was een van 6 Russische viltkunstenaars die daarvoor werd uitgenodigd. Nina Demidova, Elena Tarabukina, Marina Klimschuk , Renata Kraus , Natalia Oridoroga en ik mochten samen onze speciale vilttechnieken demonstreren.
Ik liet mijn schilder-vilt “keuken” zien: waar ik mijn inspiratie vandaan haal en wat ik ermee doe, hoe ik verschillende verftechnieken gebruik voor het beschilderen van het gemaakte vilt, welke gereedschappen en hulpmiddelen daarvoor gebruikt kunnen worden, en wat de makkelijkste manier is om bepaalde kleurstoffen op het vilt laten fixeren.
Het was vrij koel op die dag in de Schaapskooi van de Almeerse Wolunie, maar de sfeer was warm en open. Mensen konden rondlopen om alles te bekijken, of rustig bij een demonstratie tafel blijven zitten. Ik merkte bij een aantal mensen de speciale interesse die ze voor mijn schildertechniek hadden en dat stimuleerde me om nog meer te gaan vertellen voor deze internationale groep. Ik moest schakelen van het Russisch naar Nederlands en dan naar het Engels, maar dat kon de pret niet drukken, want we begrepen elkaar uiteindelijk prima. De kledingstukken van mijn collectie die de dag daarvoor op de mode-show werden gepresenteerd, heb ik als voobeelden gebruikt over hoe de technieken op het vilt toegepast kunnen worden. En dat was gelijk de aanleiding voor de geïmproviseerde catwolk voor mooie dames.
Kortom, de viltdemonstratie-dag was een geslaagd feestje met veel viltgenoten om je heen!